Een bol met een naam

Sterrekundigen hebben onlangs een dwaalster ontdekt, twintig lichtjaar hiervandaan, die mogelijk bewoonbaar is. De dwaalster bevindt zich op een gunstige afstand in een baan om de rode dwerg Gliese 581, maar wel zó dat zij die altijd dezelfde zijde toekeert, net zoals de maan tot de aarde. De ene zijde is dus altijd verlicht en zeer heet, de andere duister en zeer koud. Gebeurlijke menselijke bewoning zou zich dan grotendeels moeten beperken tot het eeuwige schemergebied.

Geestdriftige zielen waren terstond aan het noemen geslagen en kwamen met Gloaming, oftewel ‘(avond)schemering’. Het is een degelijke en toepasselijke naam, die ook past in de taal. De eer van het noemen was echter al vergeven aan de hoofdontdekker, professor Steve Vogt van de Universiteit van California, Santa Cruz. Hij heeft haar stellig en liefdevol tot Zarmina gedoopt, naar zijn vrouw.

Planet Zarmina. Slechte films flitsen door het hoofd bij het horen van zo’n naam. En het viel al niet mee om sommige daarvan voorgoed en grondig uit de geest te bannen.

Maar afgezien daarvan, is het niet iets te veel van het goeie om een hele wereld naar een enkele ziel te noemen, helemaal als het iemand betreft die op de plaats zelf niet echt ter zake doet? En wie weet is het wel een bijzonder onaangename plek om te wonen. Je weet het niet. Het is ook mogelijk dat Zarmina al bewoond is en we het ook nog eens aan de stok krijgen met bloeddorstige Zarminezen. Zou professor Vogt zulks overwogen hebben?

Ik scherts. Maar toch.

2 gedachtes over “Een bol met een naam

 1. Dwaalster, tja, ik vind het een beetje een misleidende term: ten eerste dwalen planeten niet, ze hebben en tamelijk vaste baan, en ten tweede is het geen ster. Het woord dat bij mij opkomt is ruimtekloot (naar analogie van aardkloot). Het verdient geen schoonheidsprijs, haha, maar ik moet er wel van lachen. Jammer dat gasreuzen er strict genomen weer niet echt onder kunnen vallen. Iets met ‘bol’ dan? Wat gedacht van ‘aardbol’? Lijkt me best inpasbaar ik de meeste contexten: “Sterrekundigen hebben onlangs een aardbol ontdekt” etc.

  1. Ach ja, planeet betekent ook letterlijk ‘dwaalster’. Maar ik ben het met je eens.

   Ruimtekloot is inderdaad niet moeders mooiste. 🙂

   Een tijdje geleden stelde Lander op de Verzoeken-bladzijde als evenwoord voor motor voor: draam (bij draaien zoals bloem bij bloeien). Ik zou zeggen: laat dat woord nu juist geschikt zijn voor ‘planeet’.

   planeet = draam
   planetoïde = dramel
   planetarium = draamhuis
   planetair = draams
   interplanetair = tussendraams

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.