Spring naar inhoud

Tijding

2 december 2010

Het is een rustige week op Taaldacht, zoals u heeft kunnen zien. Toch is er wel wat nieuws.

Ten eerste is de lijst met Wichtnamen aanzienlijk aangevuld. Laat hierbij gezegd worden dat er opzettelijk zo min mogelijk namen worden toegevoegd die uitsluitend Scandinavisch lijken te zijn. De oude Scandinavische dichters hebben de oorspronkelijke Germaanse mythologie (voor zover die als één geheel heeft bestaan) nog behoorlijk uitgebreid met allerlei namen en wichten, en haar kennelijk in een andere koers geblazen, in de tijd dat onze eigen voorouders inmiddels al gekerstend waren. De Wichtnamen-lijst is dus meer bedoeld als een kijk in de oorspronkelijke mythologie.

Verder, voor de beste mensen die alle berichten per email lezen: het ontwerp van Taaldacht is ietwat veranderd. Hopelijk is dat in gunstige zin. Er is ook eindelijk een leus, als dat de goede benaming is: rardarúna andbundan, wordhord andlokan. Uiteraard wordt u niet zomaar verklapt wat dat betekent. Maar de taal is in elk geval Oudsaksisch, met een woordkeuze naar voorbeeld van die in de Oudengelse overlevering.

Ten slotte is het stellig het vermelden waard dat sinds kort de Etymologiebank volledig draait. Het uitgangspunt daarvan is dat zo veel mogelijk etymologische naslagwerken (voor het Nederlands) worden verzameld en kosteloos raadpleegbaar zijn, waaronder het gezaghebbende Etymologisch Woordenboek van het Nederlands. Veel plezier!

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.