Taalwoorden

Een nieuwe maand, een nieuwe lijst met woorden. Deze keer zijn het wat ik taalwoorden noem, oftewel woorden die met taal te maken hebben, zoals spreken, rijm en rede. Waarom zou iemand in hemelsnaam zo’n lijst willen maken? Wel, ik heb er woorden tussengezet waar meer motten op zitten dan in mijn portemonnee. Waar lagen en lagen stof op liggen. Woorden zoals deul en rarde. Ik wil ze het stof afblazen en ze dan nieuw leven inblazen. Zo vermengd met allerlei springlevende woorden smokkel ik ze misschien weer terug onze woordenschat in. Kleine kans van slagen? Nou, ik doe het menigerwijs; dit is slechts één weg waarlangs ik ze stuur.

O, en de herkomst staat ook vermeld bij ieder woord. Zo draag ik mijn kiezel bij aan de etymologische kennis van het Nederlandse volk.

Wie zich verder nog afvraagt wie die gehavende kerel rechtsboven is die de lijst verlucht: dat is de acteur Paul Bettany die in de ondergewaardeerde film A Knight’s Tale de welbekende Middeleeuwse Engelse veelkunner Geoffrey Chaucer overtuigend neerzet als een guitige en vlijmscherpe woordenaar. En wij groeten uiteraard de ware woordenaar.

Op naar de lijst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.