Yr Iseldiroedd

In Wales hebben de mensen het wel eens over yr Iseldiroedd, een land beoosten het hunne. Hoe Arthuriaans en betoverd de naam ook mag lijken, het is geen mythisch land vol avontuur en vreemde wezens. Hoewel, vreemde wezens zijn er wel te vinden.

Welk land is het dan? Wel, yr betekent ‘de’ en Iseldiroedd is een samenstelling van isel ‘laag’ en tiroedd ‘landen’. Tiroedd is het meervoud van tir ‘land’, verwant aan Latijn terra ‘aarde’ en Nederlands dor ‘droog’. U raadt het al: yr Iseldiroedd is de letterlijke vertaling van de Nederlanden.

Medeklinkers aan het begin van een woord kunnen in het Wels vaak ‘verzachten’, afhangende van het soort letter en de positie van het woord. Zo is er carreg ‘steen’, maar y garreg ‘de steen’. In samenstellingen gebeurt onder bepaalde voorwaarden hetzelfde. Daarom worden isel + tiroedd tezamen Iseldiroedd.

Toen J.R.R. Tolkien de elventaal Sindarijn ontwikkelde, nam hij het Wels als voornaamste voorbeeld. Daarom vinden we in het Sindarijn een zelfde soort verzachting. Zie bijvoorbeeld Talath Dirnen ‘bewaakte vlakte’ (van talath ‘vlakte’ en tirnen ‘bewaakt’), Tol Galen ‘groen eiland’ (van tol ‘eiland, hoofd’ en calen ‘groen’) en Eryn Vorn ‘duister woud’ (van eryn ‘woud, bos’ en morn ‘duister’). U ziet ook hoe het bijvoeglijk naamwoord in het Sindarijn, zoals in zo veel talen, áchter het zelfstandig naamwoord komt.

Zouden wij overigens ‘Nederland’ of ‘de Nederlanden’ in deze elventaal willen zeggen, dan hebben we keuze uit meerdere mogelijkheden. Let op: de -f- wordt na een klinker als een -v- uitgesproken, en de -y- als een korte -uu- (zoals in fuut).

  • Tofnor ‘laagland’, van tofn ‘laagliggend’ + dôr ‘land’
  • i Mbair Dyfn ‘de landen laagliggende’, van i ‘de’ + bair (mv. van bar ‘land’) + tyfn (mv. van tofn ‘laagliggend’)
  • i Thelaith Dyfn ‘de vlaktes laagliggende’, van i ‘de’ + telaith (mv. van talath ‘vlakte’) + tyfn (mv. van tofn ‘laagliggend’)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.